Članek

Objavljeno na www.politikis.si

Eva Irgl In Davorin Kopše sta obiskala Nacionalni svet invalidskih organizacij
Objavljeno Apr 17, 2022

Predsednica parlamentarnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide Eva Irgl in Davorin Kopše, oba tudi kandidata Slovenske demokratske stranke na parlamentarnih volitvah 2022, sta se dne 14. aprila 2022 srečala s predstavniki Nacionalnega sveta invalidskih organizacij NSIOS.

Udeleženci sestanka so se pogovarjali o vlogi invalidov v družbi in pomenu skrbi za ta del populacije. Pogovor je potekal v sproščenem vzdušju, kjer sta predstavnika Slovenske demokratske stranke predstavila do sedaj opravljeno delo na področju socialnega in invalidskega varstva, predstavniki invalidskih organizacij pa so predstavili najbolj pereče težave, s katerimi se srečujejo. Obe strani si želita še tesnejšega sodelovanja v prihodnosti.

Strinjali so se, da je bilo predvsem v zadnjem obdobju dveh let vlade Janeza Janše opravljenega veliko pomembnega dela na tem področju. Za invalide in njihove svojce še ni bilo nikoli narejenega toliko v tako kratkem času. Predstavniki NSIOS so se zahvalili za vse dosežke, ki lajšajo življenje in delo vseh vrst invalidov.

Kot dosežki so bili posebej izpostavljeni Zakon o osebni asistenci, Zakon o dolgotrajni oskrbi, nadomestila za izgubljen dohodek pri skrbi za invalide, delodajalce se je razbremenilo plačila prispevka zavarovanca in plačila prispevka delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za delavce v delovnem razmerju, povišale so se najnižje invalidske pokojnine, pravica do invalidnine, urejena je pravica do obnovitvene rehabilitacije, športnih aktivnosti in še veliko drugega. Med drugim so bila v času epidemije izplačana nadomestila in pomoč tako invalidom kot tudi njihovim družinam.

V nadaljevanju je pogovor tekel o pomenu nadaljnjega sodelovanja in potrebah invalidov na vseh področjih. Invalidom mora biti zagotovljena enakopravna vključenost in dostopnost, predvsem pa se pravice invalidov ne smejo zmanjševati, kar je zagotovljeno s Konvencijo o pravicah invalidov in ratificirano mednarodno pogodbo.

Obe strani sta se strinjali, da je mogoče narediti še veliko več. V tem duhu so se dogovorili za tesno sodelovanje pod geslom nič o invalidih brez invalidov.