Članek

Predhodno na www.Nova24TV

Golobji eksperiment ni utemeljen, ustavitev vojne prioriteta
Objavljeno Apr 21, 2022

V dosedanjem delu in politiki se Robert Golob še ni izkazal. V politiko ga je zaneslo že v času, ko se je Janković poskušal prebiti v nacionalno politiko. Takrat je bil Golob podpredsednik Pozitivne Slovenije, ki se je danes ne spominjamo po rezultatih. Pozitivne Slovenije se spominjamo po velikem številu poslancev, med samim mandatom pa po razkolu v stranki. Razkol je povzročil izstope iz PS in ustanovitev nove stranke Alenke Bratušek, ki je danes prav tako na robu izpada iz DZ.

Politična stranka Pozitivna Slovenija je na volitvah leta 2011 osvojila 28 mandatov za poslance. To je tisto leto, v katerem Janković kljub svoji trenutni politični moči ni znal sestaviti vlade. Pokazala se je vsa beda natega volivcev, ki jim je Janković skupaj z mediji napovedoval med in mleko. Nazadnje je Jankovićeva Pozitivna Slovenija, kjer je bil Golob podpredsednik, leta 2014 prejela zgolj 2,97 %.

Kolumna preteklega tedna TUKAJ

Stranka s podpredsednikom Golobom je klavrno propadla
Za Goloba je Janković, kot je sam izjavil, kraljica na šahovnici, ki jo je treba čuvati in braniti, ker je neprecenljiva moč. Kakšna je ta moč zares, smo videli na mnogih njegovih nasedlih projektih tako v Sloveniji kot tudi v tujini (Srbija). V Sloveniji je seveda največji odsev sposobnosti Jankovića projekt Stožice, kjer še danes sameva kup zaraščenega in propadajočega betona.

Ob odvijanju politične zgodbe pred državnozborskimi volitvami bi morali imeti pred očmi dejstvo, da je bil ves čas Jankovićevih neuspehov ob njem Robert Golob. To je isti Golob, ki nam danes obljublja nov med in mleko. Na drugi strani prihaja na dan vse več mahinacij in Golobovega pridobitniškega početja pod mizo, kar je seveda nezakonito. Gre za Golobove milijonske zaslužke, za katere Finančna uprava (davkarija) ne ve. Pa bi morala vedeti. In Golob bi moral pred svoje potencialne volivce položiti odgovore na vsa vprašanja.

Po Golobovi zatrditvi, da nima nobenih bančnih računov v tujini, je bilo razkrito, da ti računi obstajajo. Golob se je odzval, da mu je verjetno kdo ukradel identiteto in odprl račun na njegovo ime. Pretendent za predsednika vlade tone vse globlje. Vrtinec bi moral vleči njegovo stranko Gibanje Svoboda na dno političnega prostora, dogaja pa se ravno nasprotno. Glede na pomembnost vprašanja bi se morali mediji prerivati in tekmovati, kdo mu bo postavil bolj neposredno vprašanje. No, pri nas se to ne dogaja. Glave rinejo v pesek in se sprenevedajo. Več kot očitno imajo jasna navodila.

Golob ne bi reševal problemov, le vladal bi
Vsa Evropa pričakuje posledice vojne v Ukrajini. Ker je ta država velika kmetijska pridelovalka, je logično pričakovati posledice. Logično se je na posledice tudi pripraviti in ukrepati. Medtem ko vse države iščejo možnosti za nadomestitev motenj s preskrbo iz Ukrajine, bi se Golob tega problema lotil inovativno.

Golob bi ob pomanjkanju mesa enostavno prepovedal uživanje mesa. In to dva dni na teden. Njega enostavno ne zanimajo izzivi. Problem bi posvojil in se mu prilagodil, namesto da bi okolje prilagajal svojim in našim potrebam. To je zelo ležeren pogled in pojasni, zakaj je imelo monopolno podjetje Gen-I v času njegovega vodenja zelo nizke dobičke. Primerljiva podjetja po svetu poslujejo z nekajkratnimi dobički glede na Gen-I. Tudi v Gen-I so se dobički po odhodu Goloba že povišali.

Če bi se Golob izognil pomanjkanju mesa tako, da bi zmanjšal porabo, se lahko sprašujemo, kako bi kot premier ravnal na drugih področjih. On bi lakoto iztrebil tako, da bi ponujal vse manjše porcije. Dokler vsega povsem ne zmanjka. Da to ni prava metoda, je v praksi empirično dokazal že Nicolas Maduro v Venezueli. Ko je nastopil svoj predsedniški mandat, je ljudi ves čas pozival k zmanjšanju porabe. To je počel vse do točke, ko je praktično vsega zmanjkalo in si ljudje dobesedno kuhajo travo.

Maduro po Golobovi poti bankrotiral Venezuelo
Nicolas Maduro se je po Hugu Chavezu v Venezueli povzpel na oblast s pomočjo sovražne propagande proti Združenim državam Amerike. Država se je najprej postopoma, potem pa vedno hitreje pogrezala v globoko gospodarsko krizo in pomanjkanje. Iz navideznega zunanjega sovražnika je prešel na iskanje krivcev znotraj državne politike, posledice pa lahko vidimo v današnji Venezueli, kjer vladajo lakota, revščina in kriminal.

Namesto prizadevanj za izboljšanje pogojev in povečanje produktivnosti ter izkoristek naravnih bogastev je Maduro ves čas pozival k prilagajanju, češ da bo bolje. To spominja na ljudsko pripoved o ciganu, ki se je odločil, da bo naučil konja živeti brez hrane. Ko ga je tega končno naučil, je konj zaradi lakote crknil.

Spominja tudi na Golobovo napoved, kako bi reševal problem morebitnega pomanjkanja mesa. Kot že rečeno, je v primeru pomanjkanja napovedal zmanjšanje porabe, kar je po njegovem zagotovilo, da bi ga bilo dovolj. Že vnaprej je predlagal dva brezmesna dneva v tednu. Nadaljevanje reševanja pomanjkanja si lahko sami predstavljamo. Manj mesa, več dni v tednu se mu odpovemo in ga bo spet dovolj. Nazadnje zmanjka mesa in dni v tednu – Venezuela. Si Slovenija res želi takega predsednika vlade?

Že volilna kampanja jih je razgalila
V času volilne kampanje lahko na različnih lokacijah v državi vidimo, kako Golobovi iz njegovega gibanja delijo moko. To je tista moka, ki je je v času vlade Janeza Janše na pretek. Je to njegov direkten namig, naj si naredimo zaloge, če se bo on povzpel v vlado?

Kot da Golob sploh razume, da je treba delati naprej in sodelovati v gospodarskih in solidarnostnih ukrepih celotne EU. Da je to naša možnost pri nemoteni preskrbi z energenti in nekaterimi drugimi dobrinami je dokazala že covidna kriza. Morda nismo optimalno zadovoljni z vsemi ukrepi na nivoju EU, ampak brez članstva bi nam šlo veliko, veliko slabše. Z Golobom pa očitno tudi.

Ker je tako energetska kot prihajajoča gospodarstvena kriza povezana z vojno v Ukrajini, je treba to vojno čim prej končati. Preden se bo končala, se bo omejila na ukrajinski vzhod. To pomeni dvoje. Manj beguncev in ob pomoči vsaj omejeno delovanje preostalega dela Ukrajine ter njenega gospodarstva in kmetijstva.

Ob zorenju ukrajinskih žit bo treba narediti vse za zaščito polj in žetve. Putinova soldateska je namreč dokazala, da ima zločinski um. Če bombardirajo stanovanjska naselja, šole in vrtce ter streljajo na živino, lahko pričakujemo tudi množične požige polj.

Aroganci in izključevanju je treba reči ne
V času spremljanja delovanja Goloba in njegovih, ki nastopajo v volilnih soočenjih, smo lahko videli zgolj njihovo aroganco. Ves čas poudarjajo všečne cilje, niso pa izdelali strategije. Ves čas nam sporočajo, da ne vedo, kako voditi Slovenijo. Želijo si le stare razmere, ki smo jih imeli pred nastopom aktualne uspešne vlade.

V zadnjih dveh letih smo preizkusili ekipo, ki je delala za nas. To smo občutili v gospodarstvu, kmetijstvu in svojih denarnicah. Izkazalo se je, kaj v Sloveniji potrebujemo. Če se bo naslednji Janševi vladi pridružil še kak koalicijski partner, toliko bolje za vse nas.

Širšega sodelovanja očitno tudi v naslednjem mandatu ne bo. Tudi zato je še toliko pomembneje, da se sestavi močna koalicija in močna vlada za naslednja štiri leta. Največ pričakujem od SDS, NSi in PoS. Če bo kaj več, toliko bolje.

Davorin Kopše