Članek

Predhodno na www.Nova24TV.si

Volitve, Golob, oportunisti in naivne žrtve
Objavljeno Apr 28, 2022

Letošnje državnozborske volitve so za nami. Nov obraz, ki ga tokrat pooseblja Robert Golob, je zagotovilo, da bodo prekinjene vse začete poti, ki jih je zastavila vlada Janeza Janše v zadnjih dveh letih. Več kot polovica udeležencev volitev je zavrnila politiko, ki jim je stala ob strani, in se odločila za politiko, ki jim bo spet jemala. Poleg Golobove predvolilne obljube, da bo v zakonodajnih in drugih državnopolitičnih odločitvah sodeloval s t. i. nevladnimi organizacijami z Metelkove 6, smo po razglasitvi zmagovalca doživeli še izjavo, da bo s seboj na oblast vzel poražence volitev.

Golob je zmagal s prepričljivo večino, vendar je na te volitve padlo kar nekaj senc. Že v času volilne kampanje je njihovo legitimnost in ustavnost problematiziral državljan Vili Kovačič. Ta je nekaj dni pred volitvami vložil ustavno pritožbo, ki se je nanašala na spremembe volilnih okrajev. Kovačič je opozoril na to, da niso v celoti izvršili ustavne odločbe, ki nalaga izenačenost volilnih okrajev glede na število prebivalcev. Odstopanja so še vedno prevelika, je navedel Kovačič, ki je bil prvi delovni dan po volitvah pozvan, naj ustavno pritožbo dopolni.

Kolumno preteklega tedna lahko preberete TUKAJ

Volilna komisija je bila v času priprav in poteka letošnjih volitev najbolj neprepričljiva doslej. Pri pošiljanju glasovnic v tujino so bili zapleti, ki so sprožali dvome, pravilo. Najprej je izginilo 630 glasovnic v Argentini. Kasneje so Slovenci iz različnih koncev sveta sporočali, da niso prejeli glasovnic v časovnem roku, ki je bil običajen za pretekle volitve in referendume.

Volitve očitno tudi v državi niso potekale povsem brez zapletov. Ljudje iz komisij mi namreč sporočajo, da naj bi po koncu glasovanja pri preštevanju manjkalo tudi po sto glasovnic glede na volilno udeležbo. Na dveh voliščih v 4. volilni enoti Ljubljana jih je pred zaprtjem volišč celo zmanjkalo in so ljudi pošiljali domov, s čimer so jim odvzeli ustavno pravico do glasovanja.

Seveda bodo rekli, da vse to ni vplivalo na izid glasovanja in bo šla morda stvar kar mimo. Ampak ne bi smela iti mimo. Resen pristop je pomemben, saj se resni ljudje resno udeležujejo le resnih aktivnosti. Če je res, da nekaterim ni bilo omogočeno glasovanje, pa je to posebne vrste problem. Kršenje ustavne pravice je namreč nedopustno. To so procesne kršitve, pri čemer namen ni pomemben. Vsi vemo, da zaradi procesnih napak ne moreš biti obsojen na sodišču ne glede na to, ali si storil kaznivo dejanje ali ne.

Golob jih je pohrustal, oportunisti pa so mu ploskali
Že ves čas priprav na volitve je Golob s svojim osvobodilnim gibanjem odžiral glasove strankam KUL. Na volitvah je na ta način iz parlamenta izrinil kar dve stranki te koalicije enako mislečih, drugi dve pa je dodobra oslabil. Čeprav je Robert Golob za svojo zmago prepolovil stranki Levica in Socialni demokrati, so temu vsaj v slednji evforično ploskali.

Noro in nerazumljivo, če ne bi po razglasitvi rezultatov poslušali izjave Roberta Goloba. Ta je po znamenitih namerah vstopa v koalicijo z NVO izjavil, da bo v času svojega vladanja uporabil tudi kadre na volitvah poraženih strank. Ko zelo na hitro strnemo obe neumnosti, pridemo le še do ene ugotovitve, da je vsa predstava vodena iz ozadja, igralci pa so poznali vzporedne scenarije suflerjev.

Bi sicer pripadniki Gibanja Svoboda pristali na to, da bodo poraženci volitev deležni enakih obravnav kot zmagovalci? Bi sicer v stranki Socialni demokrati vriskali ob svojem debaklu in Golobovem triumfu? Da so bili zmenjeni, priča še spomin na dogajanja v kampanji, kjer so KULčki vneto podpirali Goloba. Žal v vsem tem ni nič normalnega in žal si ne moremo obetati normalnega vladanja v naslednjem obdobju, ko bodo svobodnjaki s sateliti na oblasti.

Predsednik propadle Liste Marjana Šarca Marjan Šarec je ob izpadu iz parlamenta izrazil navdušenje, ker se poslavlja sedanja vlada. S tem dokazuje, da mu ni bilo nikoli mar za volivce in lastno stranko, ampak je marioneta na vrvicah veliko večjih igralcev, kot je sam. Zase ga ne skrbi. Mu bodo že kaj našli, čeprav je neumen kot moški spolni organ, kot je sam povedal. Sliši se, da bo postal celo minister za obrambo. Enako je za svoje osebne interese stranko žrtvovala Alenka Bratušek, ki se ji kot poraženki prav tako obeta ministrski položaj med zmagovalci. Prekleta izdaja.

Opeharjeno volilno telo
Volilno telo se tokrat najizraziteje doslej ni imelo priložnosti korektno seznaniti z rabotami novega obraza Roberta Goloba. V prevladujočih medijih so se namreč vestem o Golobovih finančnih malverzacijah  izogibali kot hudič križu. Ni mi sicer znano, koliko volivcev je gledalo soočenje na TV Slovenija, kjer je Golob nekoliko smešno in očitno v posebnem duševnem stanju ponavljal, da ljudje plešejo, domnevam pa, da tega ni gledalo vsaj 40 odstotkov volilnih udeležencev, ki so ga volili.

Pod vplivom medijev in večnega medijskega pumpanja javnosti mi je nekdo rekel, da ima Slovenska demokratska stranka odličen program in je odlično vodila vlado zadnji dve leti. Nato pa je dodal, da SDS ne bo volil, ker mu ni všeč Janez Janša. A si lahko bolj neumen? V mestu imaš odlično restavracijo, kjer dela odličen tim in strežejo vrhunsko hrano. Ampak, ker ti lastnik ni všeč , izbereš neko zakotno luknjo, kjer strežejo neokusno enolončnico, ekipa vanjo pogosto pljuva, postrežejo pa ti kot psu. Sliši se zelo neverjetno, ampak očitno so med nami tudi taki. Pravica pač. Tudi samomor ni kazniv.

V volilnem okraju, kjer sem kandidiral, sem krepko premagal Tanjo Fajon. Ona bo postala poslanka, jaz zaradi volilnega sistema pač ne. Jaz bi z izvolitvijo zasedel poslansko klop, ona pa bo s porazom dobila veliko več. Kot rečeno, zato je ploskala Golobu. Kolikšno nosilnost imajo nitke, na katere so pripete lutke? Počile bodo natanko takrat, ko se bo odločilna večina prenajedla slabe popljuvane čorbe. Največje sranje je v tem, da to brozgo servirajo tudi nam, ki je nočemo.

Davorin Kopše

*Rezka G. #2 "Golob ni dobil večine - ampak 33%" Večino izmed drugih strank :-o https://volitve.dvk-rs.si/ SVOBODA 34,53 % SDS 27 23,52 % NSi 8 6,86 % SD 7 6,66 % LEVICA 5 4,39 % NARODNI SKUPNOSTI 2

Golob ni dobil večine - ampak 33%

SB

Čestitam vam za komentar, nerazumljivo, da niste poslanec, nerazumljiv volilbi sistem