Članek

Predhodno na www.Nova24TV

Rdeči čevlji z visoko peto
Objavljeno May 26, 2022

Rdeča barva naj bi bila simbol moči, šopirjenja in tudi lepote. Morda sta pravilna kombinacija ali način uporabe rdeče barve dobrodošla, lahko pa v določenih okoliščinah povsem zavozimo. Nova predsednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič je deležna kritik, ker je ob prevzemu funkcije nosila črno obleko in rdeče čevlje. Namesto da bi kritike sprejela ali ignorirala, se je odzvala s protinapadom in naredila novo napako. Nazadnje je izjavila, da bo uporabila rdeče čevlje s petko kot simbol zoperstavljanja mačizmu, ki naj bi bil različica seksizma. 

Po tem modnem in demonstracijskem zdrsu Klakočarjeve s čevlji, so se odzvale druge poslanke nastajajoče koalicije in prišle na naslednje zasedanje državnega zbora obute v rdeče čevlje z visoko peto. To ni ostalo neopaženo niti v medijih, ki so hiteli poročati, kako lepa solidarnostna gesta je to bila, Klakočarjeva pa se jim je zahvalila. Tako so zaradi nesposobnosti pravilne presoje iz neke navadne kritike naredile nekakšno predstavo. Najhuje pa je to, da se po mnenju nekaterih nihče ne bi smel odzvati negativno, ker naj bi s tem kazal odnos do žensk nasploh.

Kolumno preteklega tetna lahko preberete TUKAJ

Moč ženskih atributov ob nastopu in sestopu s funkcije
Slišijo se različne govorice o konfliktnosti in siceršnji osebnostni problematičnosti Urške Klakočar Zupančič. O tem navsezadnje pričajo njeni zapisi na Facebooku, kjer je pisala o odnosu do epidemije koronavirusa, o vladi in Janezu Janši. Med drugim je zapisala: “Upam, da bo doba janšizma nekoč samo še bridek spomin, do takrat pa pazite nase.” Janšo je označila za “velikega diktatorja” in dodala, da je virus pri nas dal polet zafrustriranim osebkom s kriminalno preteklostjo.

Zaradi svojega neetičnega ravnanja je Klakočarjeva na ljubljanskem okrožnem sodišču izgubila mesto vodje oddelka za etažno lastnino. Iz protesta je dala odpoved in prekinila delovno razmerje kot sodnica. Po pisanju nekaterih medijev je odprla pisarno s pravnim svetovanjem, kjer naj bi brez ustreznih kvalifikacij nudila odvetniške storitve. Znano je, da se je na nekem predvolilnem soočenju odločno postavila v bran vrhovnemu sodniku Branku Masleši, ki prav tako ni nikoli dokazal, da izpolnjuje formalne pogoje za zasedanje mesta sodnika pa bo to vendarle ostal do nepravične upokojitve.

Po nastopu funkcije predsednice državnega zbora je Klakočarjeva večkrat poudarila, da bo s svojo držo spremenila tamkajšnje prakse in vzpostavila red. Ali bo to naredila s prej navedenimi referencami ali zgolj z žensko energijo in atributi, ki jih želi ves čas močno poudarjati, ni povedala. Je pa več kot jasno, da ja. Gospa je več kot očitno občudovalka feminističnih gibanj in zahteva avtoriteto, ki je kot oseba nima. Za nameček pa se prava feministična gibanja izogibajo visokim petam in jih zavračajo, saj so mnogokrat ženskam ovira pri vsakdanjem delu ter povzročajo bolečine, poškodbe stopal in slabo vplivajo na hrbtenico.

Živ spomin je tudi paradno objemanje Klakočarjeve in Goloba ob njeni izvolitvi, kjer je večina opazila erotični vložek. Ko je nova predsednica državnega zbora stopila za govornico, si je privoščila nekajsekundni avtoritarni molk in motrenje prisotnih, kar je bila klasična igra domine iz določenega filmskega žanra. Za večino ne vem, ampak sam sem tako doživel dogodek, občutek pa so mi kasneje potrdili mnogi sogovorniki.

Na drugi strani sveta pod ekvatorjem
V Avstraliji se je za razliko od prej napisanega nastopa funkcije pred leti zgodil odstop s funkcije v črni obleki in rdečih čevljih. Tudi v tistem primeru je bila poanta izražanje ženske erotične moči zaradi siceršnje nemoči. Avstralska ministrica za zunanje zadeve Julie Bishop je leta 2018 odstopila s tega mesta, ker ji ni uspelo postati šefica liberalne stranke. Ob odstopu je prišla v parlament oblečena v črno obleko in obuta v rdeče čevlje. Tako napravljena je odšla simbolno sedet v zadnjo klop. Sporočilo je bilo, da po njenem mnenju ni postala predsednica stranke zato, ker je ženska in da bo imela iz zadnje klopi kot ženska kljub vsemu velik vpliv na politično dogajanje. Gesta je bila zgovorna in jasna.

V Avstraliji, kjer vlada demokracija, se je o tem razvila debata in primer je dobil nadgradnjo. Tam so jasno povedali, da na ta način pete predstavljajo “feminizem”, ki se osredotoča na videz ženske. Sporočilo je, da dokler ženske nosijo pravo obleko, najboljšo manikuro, pričesko in dizajnerske čevlje, so v tekmi za visoke politične funkcije in vpliv. Učinek je torej nasproten od želenega.

Bishopova je s svojim načinom na nek način pokazala prezir tako do demokracije kot do feminizma. Popolnoma enako velja za Klakočarjevo. Rdeče visoke pete po Klakočarjevo namreč tudi močno simbolizirajo naraščajočo aroganco in neupoštevanje določenega dela populacije, ki si take oprave ne more privoščiti. Zaradi veliko dvignjenega prahu in obsodb se je Bishopova odločila čevlje podariti muzeju demokracije in s tem še enkrat usekala mimo.

Mnogi v Avstraliji celo zatrdili, da je dejanje muzeja izredno nedemokratično, ker je sprejel te čevlje, saj je s tem pokazal, da je seksističen in elitističen v prid žensk, ki si lahko privoščijo več in celo na škodo moških. Tako nekatere ženske kot velika večina moških si tovrstnega privilegija namreč ne morejo privoščiti. V Avstraliji so ravnanje Bishopove celo primerjali z izjavo francoske kraljice iz 18. stoletja Marie Antoinette, ki je izjavila, naj ljudje jedo torto, če si ne morejo privoščiti kruha.

Rdeča barva naj bi izražala samozavest, lepoto in moč
Rdeča barva je v kombinaciji z ženskami, in če hočete na ženskah, vsekakor posebna in lepa. Še posebej v nekaterih kombinacijah in na nekaterih mestih. Neredke so v času te mode nosile rdeče klobuke, lepe so poudarjene rdeče ustnice, poda se rdeča ruta, tudi perilo v rdeči barvi je vznemirljivo in seksi, sledijo nogavice in čevlji.

Vse navedeno je erotično in s tem privlačno. Vsak kos oblačila nekam na telesu spada in vsak način oblačenja spada v primerno okolje. Morda je lahko ženska privlačna in izraža erotično moč tudi zaradi oblačil, ne pristajam pa na zlorabe. Urška Klakočar Zupančič si je za moj okus zlorabo vsekakor privoščila. Ali mi je bila vizualno všeč ali ne, bom zadržal zase, nikakor pa ne želim, da bi kot predsednica državnega zbora s tem kakor koli vplivala na delo tega visokega hrama demokracije.

Državni zbor je delovno mesto predstavnikov vseh volivcev. Nikoli ne bomo imeli vsi enakega okusa ali pristopa. Prav zaradi tega bi morali poslanci s svojim videzom dajati nevtralen vtis. Ne gre za prestiž in moč posameznika in ne gre za glamur. Za nas vse gre. Ne želim predstave, kjer Klakočar predstavlja le elito, ki si lahko privošči tako opravo, in da vsaj nekateri ne bi imeli občutka, da nas ne predstavlja ali da celo dela proti nam.

Julie Bishop je dogajanje nazadnje odneslo iz politike. Od 1. januarja 2020 je rektor avstralske nacionalne univerze. Ali se tam oblači v črne obleke in obuva rdeče čevlje, mi ni znano. Mi je tudi vseeno. Vseeno pa mi je tudi, kaj bo oblekla in obula Urška Klakočar, ko bo zapustila državni zbor. Ne le zaradi političnega prepričanja, ampak tudi zaradi doslej videnega želim, da v dobro vseh čim prej odide.

Naj za konec parafraziram UKZ: S tem upam, da bo doba klakočarizma nekoč samo še bridek spomin, do takrat pa pazite nase. Ne potrebujemo velikih diktatork na visokih petkah in z virusom, ki je pri nas dal polet zafrustriranim osebkom s precej verjetno kriminalno preteklostjo.

Davorin Kopše