Članek

Predhodno na www.Nova24TV

Štiristo tisoč oslov
Objavljeno Jul 17, 2022

Moški pogovor v debeli dvoriščni senci nekje na Gorenjskem se je dotikal poletja, doživetij, lahke mediteranske hrane, dobre kapljice in seveda žensk. Beseda je dala besedo in smo se znašli tudi na polju politike. France, ki ga kličemo Frenk, je povedal, da je njegov znanec volil Golobovo gibanje in se hoče ob vsakem srečanju pogovarjati tudi o tem. Na glas se je vprašal, kaj naj mu reče. Tone, ki je hitrega jezika in bistrih misli, mu brez obotavljanja po gorenjsko odgovori: “Reč mu, da je vosu, ejga.”

Osli in njihova pamet
Neka druga zgodba govori o tem, kako je Noe vabil vse živali na svojo barko, da bi jih rešil pred vesoljnim potopom. Vse živali so se vabilu odzvale, le osel je mislil, da je najpametnejši in se ni dal. Trdil je, da je barka gotova pot v smrt, saj se bo med valovi razletela. Še več, podvomil je tudi v trdnost in zanesljivost mostu, ki je vodil na barko. Prepričan je bil, da ne bo zdržal njegove teže, čeprav so šli varno čezenj že tudi sloni. Noe mu je kazal, kako debela so bruna in kako čvrsto so zbita, vendar osel ni verjel niti svojim očem. Trdil je, da bo na rešilni barki zagotovo poginil.

Osel torej ni šel na barko in se je odločil, da kljub vsemu prepričevanju in celo videnem na lastne oči ne bo ravnal, kot je prav, ampak se je odločil po svoje. Ni šel na barko, voda pa je začela naraščati. Plaval je do bližnjega griča in nato do visoke gore, da bi se rešil. Ampak voda je zalila tudi goro in osel je moral z muko plavati naprej. Upehan je med premetavanjem po valovih rigal in se še komaj držal pri življenju. Takrat se ga je Bog usmilil. Ker je želel ohraniti oslovsko vrsto, ga je pustil pri življenju.

Ko se je voda spet unesla, je bil osel prestrašen, lačen in zbegan. Od vsega hudega je za vedno ostal brez uma, kar se še vedno prenaša na njegove naslednike. Od nenehnega obupanega riganja mu je grlo tako ohripelo, da ga je večinoma še danes težko poslušati. Ne misli več, da je najpametnejši, vendar se tega niti ne zaveda, saj je vendar osel, zato ima vso pravico vztrajati v neumnosti. Sprejeti ustrezno rešitev bi bilo preveč neoslovsko.

Serija neumnosti
Osel je po znanem ustnem izročilu žival, ki ne gre dvakrat na led. Ko vlečemo vzporednico, lahko ugotovimo, da se volivci novih obrazov od osla vendarle razlikujejo. Ne le, da gredo večkrat na led, to delajo kljub temu, da kasneje vedno spoznajo svojo zmoto. Ledena ploskev je vsakič enaka in led se jim vsakič vdre. Razlika je le v globini vode pod ledom. Po zadnjih volitvah se nakazuje, da je vodno brezno tudi tokrat globlje od prejšnjih.

Prejšnja vlada je po vseh kazalcih uspešno zastavila nov razvojni zagon Slovenije. Na začetku je bil največji problem neznani virus. Nihče ni vedel, kdaj bo razvito cepivo in kako učinkovito bo. Situacija je bila grozeča, kot je bilo grozeče naraščajoče morje, ko je Noe reševal obstoječe živalske vrste. Videli smo, da barka deluje, da nas dobro vodi iz nevarnih voda. Kljub temu se je našlo štiristo tisoč oslov, ki v to barko niso verjeli. Odločili so se za zavrnitev varne ladje in plavanje skozi deroče valove.

Izbrana ekipa strokovnjakov Roberta Goloba se z izzivi spopada precej nenavadno. Še preden je bila vlada sestavljena, je izjavil, da bi zoper pomanjkanje mesa ukrepal z zmanjšanjem njegove porabe. Kot da bi se veselil podražitve naftnih derivatov, je pred turistično sezono napovedal znaten dvig cen in s tem povzročil naval na črpalke ter špekulacije trgovcev. Nekaj dni je bila zaradi ravnanja Roberta Goloba oskrba s pogonskimi gorivi motena. Mnogi turisti, avtobusi in celo kamioni s pokvarljivo robo so obstali.

Trenutno lahko spremljamo, kako diletantsko skuša vlada od kmetov odkupiti pšenico, ki je na svetovnem trgu primanjkuje. Ker se vlada očitno ne zna lotiti učinkovitih pogajanj za ceno, so se odločili za odkup po sistemu javnih naročil. Neverjetno, ker vemo, da se lahko ti postopki zelo zavlečejo. Kmetje, ki nimajo skladiščnih prostorov, bodo pšenico pred zaključkom javnih naročil prodali najboljšemu ponudniku. Tistim, ki imajo kapacitete za skladiščenje, pa se ne bo nikamor mudilo. Počakali bodo lahko na višje cene in pšenico prodali takrat. Rezultat vsega bo še dražji kruh po zaslugi narcisoidne, a nesposobne vlade.

Podražitev v trgovinah se je vlada lotila z ustanovitvijo neke komisije, ki bo zbirala cene po trgovinah in o tem obveščala javnost. Najavili so interventni zakon v zdravstvu, kjer se bodo lotili birokracije s še več birokracije. Namesto odprave številnih nesmiselnih birokratskih postopkov bodo povečali število ljudi, ki se bo ukvarjalo z birokracijo. Po enem mesecu delovanja se izrisuje pot, po kateri bo hodila ta vlada. Očitno bo precej spolzko, preglednost delovanja države pa bo ovirala gosta megla.

Zdravstvu in epidemiološki stroki se ne obeta nič dobrega tudi zaradi hitrega naraščanja števila okuženih s covidom-19. Prihaja nova različica, ki razsaja po Združenih državah in je že tudi v Evropi. Cepiva zoper novo podrazličico BA-5 še ni, širi pa se 16-krat hitreje. Strokovna skupina za covid je napovedala, da okužb ne bodo več spremljali, ampak se bodo ukvarjali zgolj z zapleti, ki zahtevajo hospitalizacijo.

Nekateri zdravstveni delavci medtem že neformalno poročajo o polnih oddelkih, vlada pa je še kar na dopustu. Slišimo lahko le, da naj ne skrbimo, ker bodo oni to vse pravočasno porihtali. Stanje spominja na prve mesece leta 2020, ko so Šarčevi trdili, da imajo vse pod nadzorom. Zoper novi koronavirus so se želeli spopasti na način, ki velja za navadno gripo. Izkazalo se je tudi, da so skladišča za zaščitno opremo prazna.

Led zlovešče poka
Led, na katerega je 24. aprila letos stopilo štiristo tisoč volivcev, torej zlovešče poka. Čakajo nas draginjski, gospodarski, energetski, varnostni, zdravstveni … izzivi. Le pomirjujoče besede in prisiljeni nasmeški niso tisto, kar ljudje zdaj potrebujejo. Edina konkretna obljuba te vlade je, da maske ne bodo več obvezne. Kljub temu natolcevanju vlade so obvezno nošenje mask že uvedli v nekaterih zdravstvenih ustanovah. Med njimi sta oba univerzitetna klinična centra.

Nova oblast, ki je dobila visoko podporo oslov, je zagotavljala tudi, da ne bo zapirala šol. Tudi to je bila debela predvolilna laž. Šole ta čas namreč že dobivajo nekakšne usmeritve, da naj se pripravijo na izvajanje šole na daljavo. Kar je bilo v času prejšnje vlade vsak dan grobo napadano, bo torej nova oblast, ki si reče svoboda, v primeru enakih okoliščin ponavljala. V medijih pa jo bodo hvalili. Da bi le znala. Odloki in načini izvedbe za mnoge situacije so že napisani. Ob nastopu Janševe vlade ni bilo ničesar. Upajmo, da spreminjanje datumov ne bo pretežka naloga.

Led, na katerega so tako ali drugače že petič po vrsti stopili volivci novih obrazov in nanj potisnili tudi vse ostale, ječi pod težo nesposobnosti vlade. Razpoke v sistemu naznanjajo, da se bo vdrlo in bomo prepuščeni globinam novih kriz. Edino, kar vlada uspešno izvaja, je plaz kadrovskih zamenjav, s čimer si koalicija v vsej svoji nesposobnosti utrjuje moč svojega neučinkovitega prestola.

V državi imamo torej 400 tisoč oslov, ki skupaj z izvoljenimi osli neutrudno zavračajo iskanje rešitev. Nočejo na barko, Bog pa jih je do zdaj vsakič ohranil pri življenju in jih poslal v nov krog. Lahko bi pričakovali, da bodo v svojem rezgetanju in slabih odločitvah vsakič šibkejši. Pa niso. Ker nimajo sposobnosti samokritike in ker vsakič znova mislijo, da bodo s ponavljanjem napak dosegli uspeh. Osli.

Davorin Kopše