Članek
Zamegljeni Brglez in preluknjana demokracija
Objavljeno Oct 20, 2022

V predsedniško kampanjo se je kot kandidat za predsednika prikradel kandidat, ki je zaznamovan z mnogimi čudnimi okoliščinami. Milan Brglez je bil ustanovni član Stranke Mira Cerarja in se moral zaradi ostrih nesoglasij iz te stranke sramotno posloviti. Takratni predsednik SMC Miro Cerar ga je označil kot preračunljivca in skrajneža: ČLANEK. To potrjuje tudi pot do kandidature. Najprej se zanjo ni potegoval, ker se je kot član Socialnih demokratov ni čutil dovolj močnega in zase ni videl možnosti.

Po nekaj tednih je zaradi medijskih objav o svoji preteklosti od namere, da bi kandidirala odstopila podpredsednica Golobovega Gibanja svoboda Marta Kos. Kar naenkrat se je odprla možnost za političnega špekulanta, ki bi lahko zasedel njeno mesto. Že sama praznina je bila razpis za kandidata tipa Brglez, ki te priložnosti ni izpustil. Socialni demokrati so ga predlagali za predsedniškega kandidata, Brglez je to stremuško pograbil, seštevek obojega pa je izsilil podporo Gibanja svoboda. Na ta način smo dobili kandidata, ki je glede na razdelitev politične moči na videz najmočnejši, a se je izkazalo drugače.

Brglez že s svojimi nastopi ni prepričal niti večine volivcev Socialnih demokratov niti večine Gibanja Svoboda. Še naprej pred njim vodi Nataša Pirc Musar, čeprav je tudi ona mnoge prepričala o svoji neprimernosti. Pred Brglezom torej vodi celo kandidatka, ki je večkrat dokazano lagala o poslovnih praksah in skupnem lastništvu v podjetjih s svojim možem. O njej je bilo povedanega že veliko, kar jo dela neprimerno za predsednico, a zdaj teče beseda o Brglezu.

Posnetek zaslona 

Brglez se je v nadaljevanju zapletal in ni znal prepričljivo pojasniti svoje vloge pri kandidiranju za predsednika Šahovske zveze. Vse okoliščine in nekateri dokumenti, ki so prišli v javnost so prepričljivi, da je Brglez postal predsednik te zveze s pogojevanjem sponzorja. Slovenske železnice so namreč pogojevale donacijo 200 tisoč evrov šahovski zvezi s tem, da postane predsednik prav Milan Brglez. Nepravilnosti je ugotovil tudi inšpektorat. Ta ugotavlja, da je v času Brglezovega predsedovanja na zvezi prišlo do dvojnega financiranja: ČLANEK. 

Zadeva je bila odstopljena tudi Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Ta je prišla do neverjetne ugotovitve, da Brgleza Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije ne zavezuje. Ko so namreč na Komisiji za preprečevanje korupcije izvedeli, da se je letošnji kandidat za predsednika Milan Brglez znašel v sumljivih okoliščinah, je ravnala skrajno nenavadno. Tam delujoči človeški viri so zavzeli stališče, da Milan Brglez kot politik na visokih položajih kot predsednik Šahovske zveze ne predstavlja zavezanca po Zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije.  

Gre za presunljivo ravnanje komisije, ki ima kot mnoge druge institucije v državi očitno dvojna merila. Ta komisija se je v preteklosti namreč že večkrat ukvarjala celo z zasebnimi posli politikov. Pri drugih so večkrat videli korupcijo, pri Brglezu na Šahovski zvezi pa ne zaznajo niti okoliščine, ki bi dajala videz korupcijskega tveganja, kar bi komisijo zavezalo k obravnavi primera. Ampak KPK je v primeru Brglez in Šahovska zveza mirno ugotovila, da iz zadeve ne izhaja noben sum, ki bi se nanašal na integriteto ali korupcijo oziroma integriteto.

Pomembno je povedati, da v času, ki ga je presojala KPK Milan Brglez še ni bil predsednik Šahovske zveze, oni pa so napisali mnenje kot ga lahko vidite zgoraj v rumenem. Bil pa je predsednik v času pisanja tega dopisa. Tako deluje KPK. 

Pomembna tudi opomba: Sponzorska pogodba je bila podpisana 28. 03. 2019, Brglez pa je položaj predsednika nastopil z dnem 01. 04. 2019

Neverjetni ostrostrelci iz Radiotelevizije so po streljanju na tarčo  imenovano Brglez v oddaji Tarča dne 13. 10. 2022 naknadno umaknili merke in pospravili orožje. Pretekli teden so v tej oddaji namreč Brglezu postavili nekaj vprašanj iz zgornjega teksta, on pa se je prestopal, se znojil in jecljal. Pod bremeni navedkov iz dokumentov je z reakcijami potrdil svojo krivdo. Ampak potem se je zgodil čas po tem. Na isti radioteleviziji so objavili prispevek, kjer nastopi Brglezov odvetnik Mirko Bandelj. Ta je bil pred Brglezom dolgoletni član Nadzornega odbora iste zveze in torej vpleten v zgodbo, a v pričujočem mediju kar naenkrat postane verodostojen za trditev, da Brglez o dogovorih in pogodbi o sponzorstvu ne ve nič.

Posnetek zaslona: na sliki Mirko Bandelj

Visoki politiki, ki nam krojijo in nam želijo še bolj krojiti življenje torej o dogajanjih v sredinah, kjer delujejo ne vedo nič. Pravzaprav vedo vse o vsem, spomin pa izgubijo takoj ko jih materija bremeni. Prispevek je Brglez seveda takoj objavil. Tarče, kjer je o isti stvari jecljal, seveda ni objavil. V neki izjavi, kjer se reklamira je navajal svoje pretekle funkcije, da je bil predsednik Šahovske zveze pa je iz sramu izpustil/zatajil. Ker od tam izvirajo bremena. 

Najbrž ne bomo nikoli izvedeli ali je v času od predvajanja oddaje Tarča do popravka na RTV kdo posredoval. Uradnega zahtevka za popravek v skladu z Zakonom o medijih namreč ni bilo. Vsaj javno ni bil objavljen.

Davorin Kopše

#Kolumna